Akcie, měny a názory : Apple

6. 01. 2019 14:04:44
Minulý týden Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple, napsal svým zaměstnacům a akcionářům (tedy i mně :)) dopis. Jeho obsah byl velmi překvapivý, po více než deseti letech chtěl upozornit na pokles očekávaných tržeb.

Vedle podstatných finančních informací nezapomněl zmínit, že iPhone XR, iPhone Xs and iPhone Xs Max jsou, bez jakýchkoli pochyb, nejlepší iPhony, který kdy společnost Apple vyrobila. S tím samozřejmě souhlasím, jsou to opravdu technologické i designové skvosty a velmi dobře navazují na zvolenou obchodní strategii. Cílová skupina zákazníků Apple je jednoduše jiná než cílová skupina výrobců využívajících systém android. Je to podobné jako v případu automobilek BMW nebo Mercedes – všichni vědí, že když si takové auto koupí, kupují si precizně vyrobený stroj s nejmodernější technologií, kde se přemýšlelo nad každým detailem a tvořilo se tak, aby každé tlačítko, každá páčka byla průměrným uživatelem obsluhována zcela intuitivně. BMW nikdy nebude (a ani nemá tu ambici být) ve výběrovém řízení na vozový park každé menší firmy a soupeřit s Hyundai, Ford nebo Volkswagen v počtu prodaných vozů ve všech zákaznických segmentech.

Apple v září minulého roku představil ultramoderní a poměrně drahé tři typy telefonů a očekával jako vždy silný vánoční trh podpořený vytrvale rostoucí koupěschopností lidí prakticky na všech trzích světa. Bylo to hodně riskantní rozhodnutí a zcela jistě je to hlavní důvod stávajícího poklesu tržeb. Je to podobné, jako by BMW přišlo na trh s novým sedanem řady 7, představilo by ultramoderní SUV X7 a zpestřilo by nabídku například povedeným combi rovněž jenom v 7-mičkové řadě. Cena těchto vozů je samozřejmě nastavena hodně vysoko, zcela jistě firmě přináší vysokou přidanou hodnotu, ale jen těžko docílíte toho, aby tyto produkty na trhu lákaly nové zákazníky v řádu jednotek nebo nižších desítek procent. Prostě s tímto omezeným produktovým mixem by nebylo možné dosahovat signifikantního růstu.

Je tady ale ještě jeden, velmi nebezpečný vedlejší efekt omezení nabídky produktů. BMW podobně jako Apple míří svými výrobky do střední a vyšší třídy a jejich produkty vytváří (ať už záměrně nebo nevědomě) jistý sociálně-módní směr, jakousi komunitu osob, které se za členství v této skupině nestydí, ale ostatní skupiny se vůči nim dost významně vymezují. Neplatí to doslova, ale řekněme, že Apple oslovuje „horních deset tisíc“. Pokud přijdete s nabídkou, kterou oslovujete jen „tisíc z horních deseti tisíc“, nejen že ještě více polarizujete jednotlivé tábory, ale svým zákazníkům dáváte signál, že vlastnit top produkty vaší oblíbené značky vyžaduje platit mnohem vyšší prémii a velká část zákazníků udělá přirozené rozhodnutí. Odloží updrage svého telefonu, budou delší dobu využívat starší model, nebo se (v horším případě) hned začnou zajímat o alternativu.

Apple má v tomto ohledu jednu podstatnou výhodu, která se ale může změnit v hodně velký trabl. Vedle svých hardwarových produktů vybudoval silný ekosystém na platformě IOS. A právě v přidružených službách, jakými jsou Appstore na nákup aplikací, iCloud na sdílení dat, ve streamování hudby a videa, v globálním platebním systému ApplePay se ukrývá nejen nekonečné množství pravidelně se opakujících výnosů, ale zcela jistě technologická budoucnost. Pokud svým zákazníkům nedá dostatečnou podporu ve formě dostupných iPhone, začne přirozeně ztrácet uživatele aplikací a servisních služeb a pracně budovaný globální systém bude strádat. Pokud nenabídne trhu smysluplný přístroj, násobně ztratí v generaci mladých lidí a dětí, které budou zcela logicky hledat aplikace a online hry jinde, hudbu a videa streamovat v konkurenčních aplikacích a v budoucnu bude muset vynaložit ohromný balík marketingových peněz, aby je získal zpět na svou stranu.

Když zemřel Steve Jobs, drtivá většina trhu byla skeptická k budoucnosti společnosti Apple, protože firma ztratila svůj zdroj myšlenek a strategického lídra. S odstupem několika let je ale vidět, že výběr Tima Cooka byl fantastickým krokem, je to typ nevěřitelně schopného top managera, který dovedl skvěle fungující společnost posunout ještě o krok dál. Experiment s uvedením výborných, ale drahých telefonů, jak se zdá, nevyšel. Možná managementu společnosti ukázal, kde jsou hranice sensitivity jejich zákazníků a je potřeba se z toho poučit. Z mého pohledu přichází ten správný čas pro uvedení iPhonu XSE :).

Obecně jsem stále velmi pozitivní jak k celému americkému trhu, tak ke společnosti Apple. V portfoliu mám akcie této společnosti už více než 7 let, v posledních týdnech jsem další dokupoval a radil jsem to i všem svým kamarádům – investorům. Apple (a je to tak správně) bude dál držet svou obchodní strategii, bude si udržovat image luxusní, technologicky precizní značky a bude sázet na rozvoj technologických služeb, které i nadále budou přístupné jen pro uživatele IOS. V blízké budoucnosti (ideálně září 2019) uvede na trh přiměřeně technologicky vyspělý, ale levnější iPhone. Ten přece nemusí nutně znamenat akceleraci kvartálního zisku, ale bude mít za cíl přivést společnosti zákazníky, kteří budou zárukou budoucích zisků z poskytovaných služeb. V průběhu dvou kvartálů po uvedení takového iPhonu (což by znamenalo leden 2020) jsou dle mého názoru akcie Apple zpět nad hranicí 200 dolarů.

Autor: Martin Skalik | neděle 6.1.2019 14:04 | karma článku: 7.95 | přečteno: 259x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.64 | Přečteno: 534 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 230

Martin Skalík dlouhodobě působí v oblasti firemních financí a operativního řízení společností, od roku 1998 soukromě investuje do technologických společností a je aktivní na devizovém trhu. V současnosti působí jako investiční poradce a finanční konzultant. Svůj volný čas věnuje rodině, sportu a v nemalé míře cestování, které nejen regeneruje, ale hlavně inspiruje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...